Класификация на дамаските
 • Защитен сайт

  100% безопасен сайт

 • Натисни тук

  0892 470 809

 • Заявки

  Приемане и изпълняване до 15:30 ч.

 • Работно време:

  Понеделник - Петък: 8:00-17:30

Вашата кошница е празна!

Класификация на дамаските

Класификация на дамаските

     ПРЕГЛЕД И ИЗБОР НА ДАМАСКА ЗА ТАПИЦИРАНЕ НА МЕБЕЛИ

  При избора на дамаска за мебели е нужно да отчетем не само нашите предпочитания, но и характеристиките на материала, неговата функционалност, удобство и здравина.За да изберем най-подходящия материал е необходимо да имаме представа за класификацията на тъканите, а така също и какви основни особености има всеки клас. Ще разгледаме няколко класификации, отчитащи различните характеристики.
 

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ТЪКАНИТЕ ПО СЪСТАВ

Естествена тъкан .
 
Произвежда се предимно от естествени материали като лен, коноп, вълна, памук и т.н. / 30- 40 процента и повече./. Предимствата на тази дамаска са екологичност, пропускливост на въздуха и  антиалергични свойства. Въпреки това , естествените материали имат ниска издръжливост и голяма вероятност да се свият.
 
Синтетична тъкан. 
 
Изработен изцяло от синтетични влакна от полиамид (найлон) или полиестер (полиестер, акрил) . Синтетичните материи притежават висока износоустойчивост, те не са податливи на свиване, а също и така и не избеляват. Недостатъците са: натрупване на статично електричество и ниска пропускливост на въздуха.
 
Изкуствени тъкани.
 
Изкуствени видове платове за мебели са изработени от влакна с изкуствен произход, т.е. нишки, произведени след дълбока промишлена обработка на естествени суровини. За разлика от синтетичните материали, тези тъкани имат висока пропускливост на въздуха, но в същото време, те са по-податливи на износване.
Повечето от платовете за мебели са произведени по комплексен метод, т.е. тъканите се  състоят от всички три вида - естествени, синтетични и изкуствени.
 

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ТЪКАНИТИТЕ СПОРЕД НАЧИНА НА ФОРМИРАНЕ НА ПОВЪРХНОСТНИЯ СЛОЙ

 

  По този критерий имаме само две категории – тъкани и нетъкани. Тъканите материали са шенил и жакард. При нетъканите материали покритието се нанася върху основата чрез залепване при електростатично поле.
 

КЛАСИФИКАЦИЯ НА ТЪКАНИТЕ СПОРЕД НАЧИНА НА ПРОИЗВОДСТВО

 

   Ще получите информация за характеристиките на най-използваните в мебелното производство дамаски. Тази информация ще ви помогне да изберете дамаска, която отговаря най-добре на вашите потребности.
 
ФЛОК

 

Този тапицерски материал за мека мебел е един от най-популярните в производството на мека мебел в  почти всички ценови категории. Основата му е приблизително 1/3 памук и 2/3 полиестер. Покритието на качествения флок практически представлява 100 процентов филц.
 
 
 
Първата стъпка в производството на флока е основата. После, върху готовата вече основа се нанася тънък слой лепило(затопля се леко), след това, при условията на електростатичното поле, частиците се излива върху базовата кърпа. Благодарение електрификация, мъхът попада в лепилото вертикално, което води до образуването на  гладък  и плътен слой. Основата може да бъде бяла (в този случай, следващата стъпка ще бъде боядисване ).
Флока отговаря на всички съвременни изисквания: това е качество, удобство и издръжливост, лесно обслужване и почистване. Както тапицерия флока е подходяща за почти всяко домакинство, мека мебел, включително дивани и легла за ежедневна употреба и отдих.
 
ЖАКАРД

 

Наименование произлиза от името на Джоузеф Мари Жакард - който е измислил тази машина за тъкане на плат. Много плътен, текстуриран материал. Жакардът за мека мебел може да се произвежда по два начина: или като плат, изтъкан от цветни прежди, за които се правят чертежи. Във втория случай се тъче платно в неутрален цвят и върху него се печата рисунка с цветна хартия посредством с гореща преса. Жакардът произведен по втория метод се износва по-лесно.
 
 
Като цяло достойнствата на жакарда са в неговата плътност и здравина, а недостатъците са в това , че се поддържа трудно. Поради структурата на материала е много трудно да се отстрани мръсотията и практически невъзможно – големите мазни петна.
 
ВЕЛУР

 

Има гладка лицева повърхност, въпреки грубата си основа. Той е достатъчно здрав, но не колкото шенила, който се характеризира с подобна структура, но с висока износоустойчивост. Едно от най-важните предимства на велура е неговата гладкост – продуктът почти винаги запазва гладката си текстура и няма гънки.
 
 
 
 ШЕНИЛ 

 

Явява се най-големият конкурент на велура. Материалът и текстурата наподобяват кадифе. Това са тъкани със сложни рисунки. Шенилът е по-евтин от велура, чието производствените е по-сложно и по-скъпо. Значително предимство на шенила е това, че може да се произведе в повече цветови гами. Шенилът може да се използва в комбинация с жакард. Качественият шенил е устойчив на износване. Той е от средната ценова категория дамаски.
 
БУКЛЕ

 

Буклето се произвежда от специална машина, която създава плътни възли, разположени на разстояние един от друг. В повечето случаи е 100 процента полиестер.То може да бъде оцветено чрез тъкане на прежди с различни цветове или да се направи едноцветно и после да се оцвети с мастило в желаните фигури.
 
 
ГОБЛЕН

 

Историята на гоблена започва в Париж през 17 век. Тази дамаска затова е подходяща за любителите на по- тежкия ретро стил. Произвежда се като жакарда с тази разлика, че се използват по-скъпи и по-плътни нишки при тъкането. Това е доста тежък плат, който се състои от три слоя плътно преплетени нишки. При производството на гоблена се използван както естествени така и изкуствени материали, като последните служат по-скоро за заздравяване на тъканта. Той може да се произвежда по методите на едноцветното тъкане така и по метода на многоцветното, като тези два метода могат да се комбинират. Предимствата на съвременния гоблен са голямата здравина и аристократичен вид. Няма да се хареса на любителите на високите технологии и модернистични стилове в интериорния дизайн.
 
 
 

КАКВО ДА ИЗБЕРА

Изборът на дамаска за вашия дом зависи от няколко фактора. Трябва да имате предвид колко често употребявате мебелите си, имате ли малки деца и домашни любимци. Някои материали като кожа и микрофибър се почистват лесно, за разлика от други.

1.Помислете за кожа, защото макар и скъпа тя е изключително здрава.

2.Винилът е добро решение, защото лесно се почиства, но в топли помещения е по-добре да се придържаме към кожата.

3. Изберете изкуствена материя, заради нейното лесно почистване, особено за помещения, където посрещате много гости.

4. Памукът е идеално решение, защото е абсорбиращ и е подходящ в сравнение с кожата , както  в топъл така и в студен климат.

5. Помислете за трайността. Диванът е много използвана мебел и затова се нуждае от по-плътна материя. Погледнете етикета и вижте колко нишки се използват във всеки квадратен сантиметър. Този с по-висок брой е по-здрав и плътен.

6.Помислете изложен ли ще бъде диванът ви на слънчева светлина. Някои дамаски са така произведени и третирани, че да се предотврати избеляването от постоянното излагане на слънце.


2 Коментари към "Класификация на дамаските"
Теодоси Илиев - 02/08/17

Страхотен сайт!!Абсолютно обширна и точна информация за продуктите.Избора е огромен и щом жена ми можа да избере,значи има всичко.Една седмица ще преглежда дамаските.Благодаря Ви за осигуреното спокойствие!Надявам се да имате в наличност от избора ни.
МЕГИ АЛЕКСИЕВА - 03/02/15

Благодаряви за подробното обяснение , така клиентат има представа от кой вид дамаска е неоходима за неговата мебел,желаяви много успехи във бизнеса. :)

Напиши коментар

Вашето име:


Коментар: Забележка: HTML не се превежда!

Въведете кода: